Αβεβαιότητα επικρατεί στην Κορυτσά σχετικά με το μέλλον του ελληνικού σχολείου Όμηρος. Αφορμή τα διάφορα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια καθώς και νέες παρεμβάσεις – αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του σχολείου που έχουν προκαλέσει προβληματισμό σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Αίσθηση έχει προκαλέσει και η παρέμβαση του Προξενείου στα θέματα λειτουργίας αλλά και στην επιλογή των νέων μαθητών που θα φοιτήσουν στο σχολείο.
Επιβολή κόστους εγγραφής
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια την κοινότητα, εξαιτίας της επιβολής κόστους εγγραφής 150€ ανά έτος, ήδη φέτος μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των μαθητών στις μεγάλες τάξεις. Το κόστος εγγραφής, τα έξοδα για το σχολικό λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές και το κόστος για την αγορά των βιβλίων του αλβανικού προγράμματος, είναι δυσβάστακτες δαπάνες για τις τοπικές οικογένειες. Ειδικά για τις περιπτώσεις των γονέων με δυο παιδιά, τα κόστη είναι απαγορευτικά.
Ανασφάλεια στους γονείς έχει δημιουργήσει και η απαίτηση για σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με διάρκεια ενός έτους, καθώς αυτό δίνει την δυνατότητα στο σχολείο να μην επιτρέψει την εκ νέου εγγραφή το επόμενο έτος σε μαθητή ο οποίος μπορεί να παραβίασε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.
Μισθολογικές ανισότητες
Οι ντόπιοι εκπαιδευτικοί αμείβονται περίπου με το 1/4 των συνολικών αποδοχών των αποσπασμένων από την Ελλάδα συναδέλφων τους, αυτό δημιουργεί τεράστια ανισότητα μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί στην Αλβανία αυξήθηκαν ραγδαία, όμως αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στις αμοιβές των ντόπιων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά ή και να βρίσκουν άλλες εργασίες με υψηλότερες απολαβές και να εγκαταλείπουν το σχολείο.
Ο συντονιστής εκπαίδευσης και το Προξενείο
Όπως μαθαίνουμε, ο αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης ο οποίος εδρεύει στην Κορυτσά και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την επίβλεψη και παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν τα εκπαιδευτήρια Όμηρος, εδώ και καιρό κάνει τα στραβά μάτια στις παρεμβάσεις της ηγεσίας του Προξενείου Κορυτσάς σε ζητήματα που αφορούν συμπεριφορές μαθητών αλλά και την απόδοση των δασκάλων. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο ίδιος ο Πρόξενος συμμετέχει και στην επιτροπή του σχολείου για την επιλογή των μαθητών.
Υπάρχουν αναφορές πως όλες οι αποφάσεις για την λειτουργία του σχολείου λαμβάνονται χωρίς καμία διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς, αγνοώντας την ιδιαιτερότητα των συνθηκών της περιοχής και των αναγκών του σχολείου αλλά και τις τυχόν αντιδράσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Ο αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης είναι αρμόδιος για τα εκπαιδευτήρια Όμηρος Κορυτσάς και Χιμάρας. Η θητεία του είναι διάρκειας ενός έτους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εκάστοτε συντονιστής να μην καταφέρνει να κατανοήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και να μην μπορεί να υλοποιήσει μακροπρόθεσμα σχέδια αφού υπάρχει κίνδυνος η θητεία του να μην ανανεωθεί.
Quo vadis
Αυτό που δεν είναι σαφές αυτή την στιγμή και είναι λογικό να δημιουργεί ανησυχία, είναι το πλάνο για το μέλλον του εκπαιδευτηρίου Όμηρος Κορυτσάς. Όπως μαρτυρούν πάντως οι τελευταίες παρεμβάσεις, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για γενικό «μάζεμα» και μείωση ακόμη και των μαθητών, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα το πλάνο προέβλεπε ακριβώς το αντίθετο, επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων και προσέλκυση περισσοτέρων μαθητών.
Το σίγουρο είναι πως μετά από 20 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, ο Όμηρος Κορυτσάς έχει συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και δικαίως έχει αποκτήσει την φήμη του σχολείου υψηλού επιπέδου. Κρίνουμε πως αποφάσεις ζωτικής σημασίας για την λειτουργία και το μέλλον του σχολείου θα πρέπει να μελετώνται εκτενώς, να λαμβάνουν υπόψιν την άποψη των εκπαιδευτικών και των γονέων και να μην λαμβάνονται επιπόλαια.
Πηγή: https://www.himara.gr/