Ιστορικό βίντεο: Η Κορυτσά το 1913 καθώς υποδέχεται τον Έλληνα Διάδοχο! Ελληνικές σημαίες παντού!!

Σας παρουσιάζουμε με περηφάνια, ένα σπάνιο ντοκουμέντο, σε μορφή βίντεο, από το UCLA Film & Television Archive, με εικόνες από την Κορυτσά το 1913 καθώς υποδέχεται τον διάδοχο Γεώργιο στις 03 Μαρτίου 1913.

Μπορείτε να δείτε τους κορυτσαίους να τον συνοδεύουν με ελληνικές σημαίες το στρατό και τον διάδοχο από το στενό του Τσαγκόνι. Τους πολίτες με Ελληνικές σημαίες να τον υποδέχονται στην πόλη με ευφημίες και χαρά (αν και η ταινία είναι βουβή αυτά φαίνονται ξεκάθαρα). Τον κεντρικό δρόμο με τον Άγιο Γεώργιο στο φόντο, είναι στολισμένο σε κάθε πόρτα και παράθυρο με ελληνικές σημαίες. Τον Μητροπολίτη Γερμανό να υποδέχεται στην Μητρόπολη μαζί με τον Ιμάμη της Κορυτσάς, τους Ιερείς και την δημογεροντία τον διάδοχο και την ομιλία του στο μπαλκόνι της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς. Συνέχεια παρελαύνουν τα εθελοντικά σώματα της Κορυτσάς με τον εθνομάρτυρα διάκονο Βασίλειο Γκιώνη, ξεκινούν από το παλιό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Ακολουθούν οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες της Κορυτσάς μετά την υποδοχή που του γίνεται στην Πρεμετή και την αφήσαμε επίτηδες για να καταλάβετε πως όλοι η Ήπειρος είχες αδιαμφισβήτητα ελληνική συνείδηση. Μετά την Πρεμετή οι εικόνες δείχνουν τον διάδοχο στην αυλή του Αγίου Γεωργίου.

Μόνο και μόνο αυτό το βίντεο, χωρίς χιλιάδες άλλες ιστορικές αποδείξεις αρκεί για να δείξει τι ποθούσε, τι αγαπούσε και τι αισθανόταν ο απλός λαός της Κορυτσάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Αλβανικής Προπαγάνδας που αδυνατεί να δεχτεί την αλήθεια.

Στο βίντεο αυτό είναι οι πρόγονοι μας να εκφράζουν με το πιο έντονο τρόπο την εθνική τους καταγωγή.

www.pelasgoskoritsas.gr