Γνώμες Μυροφυλλιτών: Μοναστήρι και Πλατεία

Πρόταση για την επικείμενη κατεδάφιση κτιρίου της κοινότητας Μυροφύλλου

Γιάννης Μπάλας:

Μετά από την ανάρτηση μου για την απόπειρα κοπής του πλατάνου της πλατείας του χωριού μας εκφράστηκαν διάφορες απόψεις άλλες με ενδιαφέρον, άλλες ανούσιες και άλλες εκτός θέματος.

Η καταγραφή των γεγονότων έχει ως εξής:

Εν μέσω κοροναιου και με όλη τη χώρα σε καραντίνα εμφανίστηκε συνεργείο τη Μ.Δευτερα επιχειρώντας να κόψει τον πλάτανο της πλατείας χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες Αρχές και απετραπει από τον πρώην πρόεδρο και νυν Κοιν.Συμβουλο Γιώργη Ράπτη. Τη Μ.Τεταρτη ήρθαν από το Δασαρχείο να πάρουν δείγμα προς εξέταση. Τη Μ.Πεμπτη επέστρεψε το συνεργείο για να κόψει τον πλάτανο αλλά απετραπει ακόμα μια φορά από τον Γιώργη Ράπτη.

Εφόσον ήταν όλα νόμιμα γιατί αποχώρησε το συνεργείο;

Περίμενα πιο σοβαρές θέσεις κυρίως από τους ανθρώπους που είναι ενεργά μέλη στο Δήμο και στην Κοινότητα και όχι να διαβάζω απόψεις του τύπου ευθύνονται τα δύο καρφιά της μπασκέτας για την μη καλή κατάσταση του πλατάνου.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι την κυρία ευθύνη φέρουν ο Δήμος και η Κοινότητα υποκινούμενοι ή όχι από τρίτους.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την τύχη του πλατάνου.

Γιάννης Μπάλας:

Μόλις προχθές πληροφορήθηκα ότι ο ιδιοκτήτης του καφενείου στην πλατεία του χωριού μας θέλησε να κόψει τον ένα πλάτανο, και αυτό να το κάνει αυθαίρετα χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες με το πρόσχημα ότι έχει κάποια ασθένεια. Ετσι κάπως αρχίζει η ιστορία μας, αλλά ας πάμε πίσω περίπου διακόσια χρόνια όταν ο προπάππος μου Μπαλλας Λάμπρος είχε φυτέψει τους πλατανους της πλατείας, πέρασαν από τότε πολλές γενιές ανθρώπων και κανείς δεν τόλμησε να πειράξει αυτά τα υπερονοβεια δέντρα γιατί τους πρόσφεραν τη δροσιά τους. Και σήμερα εν μέσω κορονοιου βρήκαν την ευκαιρία προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος μπροστά από το καφενείο τους,και με την ανοχή αλλά και ίσως τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πύλης και της κοινοτικής αρχής αυθαιρετουν είς βάρος της φύσης αλλά και εις βάρος των πολιτών.Εμεις βέβαια με την σειρά μας έχουμε την υποχρέωση να κοινοποιεισουμε το γεγονός και θα πρέπει σαν πολίτες που αγαπάμε τον τόπο μας να κοινητοποιηθουμε εναντίον αυτής της απαράδεκτης πράξης. Δείτε περισσότερα εδώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΟΠΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΘΗΝΑ, 26/4/2020

Τη Μ. Δευτέρα (13/4/20) εμφανίστηκε στην πλατεία του Μυροφύλλου ιδιωτικό συνεργείο εργολάβου από τον Δήμο Πύλης με σκοπό να κόψει τον πλάτανο μπροστά από το καφενείο, παρουσία του προέδρου της τοπικής κοινότητας, Ε. Αλέκου. Αφού δέσανε τον πλάτανο και άρχισε η διαδικασία παρενέβη ο πρώην πρόεδρος και νυν σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Ράπτης ρωτώντας για την άδεια κοπής του πλατάνου. Ύστερα από επικοινωνία με το Δήμο (τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης και υπάλληλο του Δασαρχείου κ. Νάκο και την κ. Λαμπρογιώργου) αποκαλύφθηκε ότι άδεια ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. Το συνεργείο αποχώρησε μετά από αυτή την εξέλιξη. Σε επικοινωνία συγχωριανών μας και μελών του Συλλόγου μας με τον κ. Νάκο, αυτός τους έδωσε δύο διαφορετικές αιτιολογίες. Η μία ήταν ότι ο πλάτανος είναι άρρωστος και η άλλη ότι είναι επικίνδυνος. Στη δε πρώτη επικοινωνία είπε ότι τη Μ. Τετάρτη θα ανέβει στο χωριό, για να πάρει δείγμα από τον πλάτανο και θα το στείλει στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που εδρεύει στην Αθήνα. Πρώτο ερώτημα: εφόσον ήδη «γνώριζε» ότι ήταν άρρωστος, τι το ήθελε το δείγμα; Δεύτερο ερώτημα: πως γίνεται αρμόδιος για το θέμα να λέει άλλα στον έναν και άλλα στον άλλον; Τη Μ. Τετάρτη ο κ. Νάκος όντως ανέβηκε στο χωριό. Μας είναι άγνωστο αν πήρε δείγμα, αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες της βιοψίας (αποστειρωμένα εργαλεία κτλ) και τι έγινε με αυτό το δείγμα. Τη Μ. Πέμπτη, ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ το συνεργείο για να κόψει τον πλάτανο ΞΑΝΑ χωρίς άδεια. Και τη δεύτερη φορά παράνομα. Παρουσία πάλι του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ε. Αλέκου. Αυτή τη φορά η κ. Λαμπρογιώργου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει παλαιότερη έκθεση για έναν πλάτανο στη πλατεία του χωριού. Χρησιμοποίησε την έκθεση για έναν πλάτανο που έχει ήδη κοπεί και βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο οπότε είναι μια έκθεση για διαφορετικό δέντρο. Αφού αυτή η αιτιολογία καταρρίφθηκε, ο κ. Νάκος μίλησε πλέον για επικινδυνότητα. Σε δική μας τηλεφωνική επικοινωνία με το Δασαρχείο και τον Δασάρχη κ. Κουλουκούρα αναφορικά με το δείγμα και την αρρώστια μας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αρρώστιας και ότι δεν θα σταλεί κανένα δείγμα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο. Αν πάρθηκε δηλαδή δείγμα τραυμάτισε το δέντρο χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.

Η προσπάθεια για να κοπεί ο πλάτανος ξεκινάει από την περίοδο 2014-2015 ύστερα από αίτηση δημοτών με αιτιολογία ότι, ίσως, είναι άρρωστος ή επικίνδυνος να πέσει, χωρίς κάποια τεκμηρίωση που να δικαιολογεί το αίτημα. Τότε ο Δήμος είχε ζητήσει τη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας η οποία, αφού δεν συνέτρεχαν οι λόγοι αυτοί, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Από τότε το θέμα έληξε και τα πλατάνια κλαδεύονται και καθαρίζονται, όπως είναι απαραίτητο. Για την κοπή πλατάνων σε αντίστοιχες περιπτώσεις πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Όπως είπαμε πρέπει καταρχάς να γίνεται η λήψη υλικού με κατάλληλο πρωτόκολλο και εργαλεία. Ύστερα από τη διάγνωσή του θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φροντίδα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αποφάσεις από το Δήμο, τις αρμόδιες επιτροπές και την Τοπική Κοινότητα;

Είναι φανερό και στον πιο καλόπιστο ότι οι παράνομες πράξεις, οι βιαστικές κινήσεις και οι αλληλοαναιρούμενες αιτιολογίες από τους αρμόδιους καταδεικνύουν ότι αναζητείται πρόφαση, για να κοπεί ο πλάτανος. Τέτοιες κινήσεις δεν ευνοούν την καλή συνεργασία και ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που περνάμε τώρα. Την πραγματική αιτία δεν την γνωρίζουμε. Ακούγεται ότι υπάρχει πρόθεση για τοποθέτηση στεγάστρου και πέργκολας στη θέση του πλατάνου, αλλά εμείς δεν μπορούμε να απαντάμε σε φήμες. Τα γεγονότα, λοιπόν, έχουν φανερώσει την αναξιοπιστία των υπευθύνων.

Ο πλάτανος είναι ταυτισμένος με την ιστορία του χωριού και τη φυσιογνωμία της πλατείας. Ντόπιοι και επισκέπτες εκφράζουν την αγάπη τους για την πλατεία μας που ξεχωρίζει σε ομορφιά. Τα πλατάνια της πλατείας φυτεύτηκαν από τους προπαππούδες μας και αποτελούν ζωντανό μνημείο της φύσης και του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να τα προστατεύσουμε, αν είναι αδύναμα, να τα ενισχύσουμε και να τα φροντίσουμε ακόμα περισσότερο με ειδική μέριμνα, με τη γνώμη ανθρώπων που έχουν τις γνώσεις και το σεβασμό στη φύση. Όπως λέει και ο διάσημος γερμανός δασόλογος Peter Wohlleben: «Μόνο όποιος γνωρίζει τα δέντρα είναι σε θέση να τα προστατεύει». Αν υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη που έχει γίνει στο δέντρο, πρέπει να την θεραπεύσουμε. Τέτοιες ενέργειες θα έπρεπε να συζητάμε. Και ειδικά σε μια περίοδο που ο πλανήτης μαστίζεται από τον κορονοϊό, έναν ιό που είναι αποτέλεσμα της καταπάτησης και της εκμετάλλευσης του φυσικού κόσμου θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Να σταματήσουμε να θεωρούμε τα οικονομικά συμφέροντα πιο σημαντικά από τη ζωντανή φύση γύρω μας.

Από τη μεριά μας δηλώνουμε τα εξής:

– Δεδομένης της αναξιοπιστίας των υπευθύνων δεν αναγνωρίζουμε πλέον οποιαδήποτε γνωμοδοτική έκθεση του Δήμου που θα γίνει από τη μεριά του. Οποιαδήποτε έκθεση για αρρώστια ή επικινδυνότητα πρέπει να γίνει από κάποιον αξιόπιστο και αμερόληπτο φορέα, χωρίς άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα σχετικά με την κοπή του πλατάνου. Ειδικά δε για την έννοια της «επικινδυνότητας» που τόσο αβασάνιστα χρησιμοποιείται θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί για την τεκμηρίωσή της.

– Καλούμε το Δασαρχείο Τρικάλων να προστατέψει τον πλάτανο, να παρέμβει δημόσια και να προβεί σε κάθε ενέργεια για την φροντίδα του δέντρου.

– Καλούμε τον Δήμαρχο Πύλης κ. Μαράβα, τον Πρόεδρο της Τ. Κοινότητας Μυροφύλλου κ. Αλέκο να σταματήσουν με δημόσια ανακοίνωσή τους οποιαδήποτε ενέργεια για κόψιμο του πλατάνου.

– Καλούμε, τέλος, τους συγχωριανούς μας, οικολογικούς φορείς και οργανώσεις, ορειβατικούς συλλόγους που περπατάνε τα βουνά του τόπου μας, τις παρατάξεις του Δήμου και όλους τους ανθρώπους που αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας να κινητοποιηθούν, όπως νομίζουν για να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία στη βάση του σεβασμού στο φυσικό κόσμο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κληρονομιά που παραλάβαμε και οφείλουμε να παραχωρήσουμε αδιατάρακτη στις μελλοντικές γενιές. Αυτή τη συνεργασία επιδιώκουμε και αυτή την ώρα με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς, πριν να είναι αργά για το δέντρο και για όλους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΥΡΟΦΥΛΛΙΤΩΝ

Στελιος Kαγκιουζης :

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθώ τις αντιπαραθέσεις σχετικά με την περιπέτεια του ατυχή πλατάνου της πλατείας μας.

Να επισημάνω ότι ο πλάτανος είναι κοινή κληρονομιά όλων μας. Κουβαλάει στη μνήμη του τις νεανικές αναμνήσεις μας και πρέπει να μείνει όρθιος μέχρι εκείνος με το τελευταίο πράσινο φυλλαράκι του μας αποχαιρετίσει. Οποιαδήποτε σκέψη για κοπή του θα είναι κακόβουλη πράξη που θα πληγώσει όλους μας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει συγχωριανός μας που να υιοθετεί τέτοιες σκέψεις.

Ωστόσο από ατυχείς ενέργειες ο πλάτανος κινδύνεψε να κοπεί.

Ευτυχώς από την άμεση παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Γ.Ράπτη, που γνώριζε καλά το θέμα αποφεύχθη το μοιραίο.

Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε την ουσιαστική παρέμβασή του και να την πιστώσουμε. Προσωπικά τον ευχαριστώ και τον παρακαλώ να συμβάλλει στον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Από την σκοπιά μου θα πρότεινα τα εξής:

1.Να σταματήσουν οι αόριστες αιχμές ότι κάποιοι κακοί απεργάζονται την κοπή του πλατάνου. Αν υπάρχουν τέτοιοι να στηλιτευτούν επώνυμα.

2.Να αναμένουμε το αποτέλεσμα της έκθεσης του Δασάρχη και να αποφύγουμε τους λεονταρισμούς ότι δεν εμπιστευόμαστε την Δημόσια Διοίκηση.

3.Μετά την λήψη της έκθεσης να συνέλθει σε πλήρη ολομέλεια το Κοινοτικό Συμβούλιο το οποίο να εξετάσει την έκθεση και να αποφασίσει:

α. Αν η έκθεση αποφαίνεται ότι ο πλάτανος έχει προσβληθεί από ανίατη αρρώστια  που θέτει σε άμεσο κίνδυνο και τα υπόλοιπα πλατάνια είναι λογικό και φρόνιμο να εφαρμοσθεί.

β. Για οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία (επικινδυνότητα, μη μεταδόσιμη ασθένεια) να απορριφθεί παμψηφεί και να καταστήσει σαφές στον Δήμο ότι η κοινότητα δεν θα δεχθεί καμία άλλη παρέμβαση.

Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η σύνεση και ομόνοια. Δείτε εδώ.

Δημητρης Ράπτης:

Τσιμέντο;;…στο διατηρητέο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου

Μόλις τώρα- πολύ αργά βέβαια- πληροφορηθήκαμε το αίτημα του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου Τρικάλων, κ. Ευάγγελου Αλέκου, αρ. πρωτ. 12143/04-10-2019, προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων το οποίο αφορά την τσιμεντόστρωση τμήματος του δρόμου που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του μοναστηριού. Κατ’ αρχήν είμαστε κάθετα αντίθετοι με την τσιμεντοποίηση του προαύλιου χώρου του μοναστηριού, όταν υπάρχουν άλλοι τρόποι που συνάδουν περισσότερο ή και απολύτως με το διατηρητέο μνημείο, της Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου. Δείγμα του πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πράγματα είναι η τελευταία επέμβαση στις δυο εκκλησίες, της Γεννήσεως του Χριστού –Αγ. Μιλτιάδη και των Ταξιαρχών. Έπειτα, η έκταση αυτή την οποία σκέπτονται να τσιμεντοποιήσουν ανήκει στο μοναστήρι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος χώρου του και μόνο ύστερα από Μελέτη περιβάλλοντος χώρου και με την άδεια του ιδιοκτήτη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση. Αν ήταν έτσι απλά και εύκολα τα πράγματα και χωρίς μελέτη περιβάλλοντος θα γινόταν με την τότε εργολαβία, όταν έφτασε η άσφαλτος ελάχιστα μέτρα πιο πάνω και ασφαλώς όχι με τσιμέντο. Δεν υπήρχε περίπτωση ο τότε πρόεδρος, κ. Ράπτης Γ. να άφηνε για ελάχιστα μέτρα την κατασκευή του. Τα νερά της ασφάλτου που πιθανόν να είναι η αφορμή, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διευθετηθούν προς άλλη κατεύθυνση, για να μην δημιουργούν, αν δημιουργούν, προβλήματα. Θα αναζητήσουμε, βέβαια, και την απάντηση της Αρχαιολογίας, γιατί σε μας δεν μας κοινοποιήθηκε κάτι σχετικό και θα ενημερώσουμε τους φίλους αναγνώστες με περισσότερα στοιχεία. Μας έγινε, όμως, γνωστό εν τάχει ότι η Αρχαιολογία συμφωνεί με αυτή την τσιμεντοποίηση. (Σύλλογος προστασίας Μνημείων Αχελώου: Ι.Μ.Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων.)

Δείτε τις σχετικά:

Βελτιώνει & συντηρεί τις τεχνικές υποδομές των οικισμών της ΔΕ Μυροφύλλου, ο Δ. Πύλης

Οι αποφάσεις της 4ης τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. Δ. Πύλης

Την Τετάρτη 29/4 και «Δια Περιφοράς» η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Πύλης