Επιστολή προς Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά

 21 Ιούνιου, 2024 

Προς: Εντιμότατο P. Poilievre, 

Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Αυτού Μεγαλειότητας. 

Θέμα: Η παρουσία της κ. M. Lantsman στην “Ετήσια βραδιά Goče Delčev”. 

Αγαπητέ κ. Poilievre, 

Εμείς, οι διεθνείς Παμμακεδονικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες (και τα παραρτήματά μας στον Καναδά) που ενεργούμε ως εκπρόσωποι 270.000 Καναδών ελληνικής καταγωγής από την ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, σας γράφουμε για να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τη συμμετοχή της αξιότιμης Αντιπροέδρου, κας M. Lantsman στην “Ετήσια Βραδιά Goče Delčev” που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο στις 3 Φεβρουαρίου 2024. Σκεφτήκαμε πολύ για το πώς να προσεγγίσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα μαζί σας και γι’ αυτό μας πήρε λίγο χρόνο να σας στείλουμε αυτή την επιστολή. Πρόκειται για πρόσκληση μιας ακραίας ομάδας με έδρα το Τορόντο που ονομάζεται “Ενωμένοι Μακεδόνες του Καναδά” (επισυνάπτονται φωτογραφίες). 

Πιστεύουμε ότι η κ. Lantsman δεν γνώριζε τις υπερεθνικιστικές απόψεις αυτής της ομάδας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα το μίσος της για οτιδήποτε ελληνικό. Πιστεύουμε επίσης ότι αγνοούσε τα σύμβολα και τους χάρτες γύρω της εκείνο το βράδυ. Η ομάδα αυτή έχει ρίζες στη χώρα βόρεια της Ελλάδας που επιθυμεί το όνομα “Μακεδονία” παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τον Καναδά και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Οι ριζοσπαστικές πεποιθήσεις τους επικεντρώνονται γύρω από μια “Ενωμένη Μακεδονία” που περιλαμβάνει εδάφη από τους γείτονές της, ιδίως την Ελλάδα. Η ομάδα αυτή χρησιμοποιεί ελληνικά σύμβολα και σημαίες, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τις συνθήκες και τους νόμους περί πνευματικής επωνυμίας/ιδιοκτησίας που τους εμποδίζουν να το κάνουν. Ο φωτεινός ήλιος στην κόκκινη σημαία πίσω της στο γεύμα είναι ένα ελληνικό σύμβολο, το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιεί ο γείτονας της Ελλάδας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC Res. 817 και 845, 1993), και είναι κατοχυρωμένο στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας [1, 2]. Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων επιβεβαίωσε επίσης το εν λόγω γεγονός [3]. 

Επιπλέον, τα μέλη αυτής της ομάδας είναι απόγονοι Βουλγάρων ανταρτών με επεκτατικά όνειρα στην Ελλάδα. Αυτοί οι Βούλγαροι αντάρτες συμμάχησαν με τις Δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνέχεια άλλαξαν στάση όταν ο Άξονας έπεσε και υποστήριξαν τον σοβιετικό κομμουνισμό στα Βαλκάνια [4]. Η οπτική της παρουσίας της πρώτης Εβραίας βουλευτού του Συντηρητικού Κόμματος με απογόνους συνεργατών των Ναζί είναι τρομερή. 

Πιστεύουμε ότι η κ. Λάντσμαν δεν αντιλήφθηκε ότι ο γιγαντιαίος χάρτης πίσω της που έδειχνε την καταστροφή του νεοελληνικού κράτους απεικονίζοντας την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας ως ξεχωριστή από το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον Καναδά, διότι η Ελλάδα είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια ώριμη δημοκρατία με συμπεριφορά βασισμένη στο Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, οι πολίτες της οποίας μοιράζονται τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, και της ειρήνης σε έναν πολυτάραχο κόσμο. Δυστυχώς, ένα μέλος του κοινοβουλίου του Καναδά επέτρεψε στον εαυτό του να φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη που ήταν προσβλητικός για τους Καναδούς ελληνικής καταγωγής. 

Δεν πιστεύουμε ότι αυτό έγινε σκόπιμα από την κα Lantsman. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι επρόκειτο για ένα ειλικρινές λάθος που οφειλόταν στην καλή της φύση και στο έμφυτο ενδιαφέρον της να γνωρίσει μια από τις πολλές εθνοτικές ομάδες που βοήθησαν στη διαμόρφωση του Καναδά. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της κυβέρνησης του Καναδά παρασύρεται ανάρμοστα από αυτή τη φανατική ομάδα και χρησιμοποιείται ως πιόνι στην επικίνδυνη εθνικιστική και μισητή ατζέντα της. 

Καλούμε το Συντηρητικό Κόμμα να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη ακραία ομάδα και τις επικίνδυνες απόψεις της. 

Οι εκπρόσωποί μας στον Καναδά ανυπομονούν να συναντηθούν μαζί σας και με την κα. Lantsman για να συζητήσουμε θέματα που είναι σημαντικά για την ελληνική κοινότητα του Καναδά. 

Με εκτίμηση, 

Ο Πρόεδρος

Κοσμίδης Γεώργιος 

Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας. Πρ. Κοσμίδης Γ. 

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά. Πρ. Δημητρακόπουλος Γεώργιος president@panmacedonian.ca

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά. Πρ. Καράτζιος Χρήστος  panmaccanada@gmail.com  

Παμμακεδονική Ένωση Ν.Αφρικής. Πρ. Παπαθανασίου Αμύντας

Παμμακεδονική Ένωση Γερμανίας. Πρ. Γκέγκας Ιωάννης

Μακεδονικός Σύλλογος Ιρλανδίας. Πρ. Κακούλη Θωμαΐς 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων – 

«Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος» Πρ. Γιουματζίδης Δημήτριος 

Κοινοποίηση: 

Melissa Lantsman, βουλευτής Thornhill, Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά 

Justin Trudeau, Πρωθυπουργός του Καναδά 

Melanie Joly, Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά 

Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Καναδά 

Παναγιώτης Αντωνάτος, Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Τορόντο 

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας 

Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας 

Ελληνοκαναδικά μέσα ενημέρωσης 

Ελληνικά ΜΜΕ 

Παραπομπές: 

[1] https://web.archive.org/web/20121010103601/http:/www.wipo.int/ipdl/IPDL-IMAGES/SIXTERXML-IMAGES/pdf/en/e5682.pdf 

[2] https://web.archive.org/web/20180106072305/http://www.wipo.int/cgi-6te/ifetch5?ENG+SIXTER+15-00+11521248-KEY+256+0+699+F-ENG+8+10+1+25+SEP-0/HITNUM,B+GR 

[3] https://www.mfa.gr/images/docs/eidikathemata/agreement.pdf 

[4] https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1945v08/d258 

https://professors-phds.com/